Ce sunt rășinile epoxidice?

Sub numele de rășini epoxidice sunt întâlnite o gamă foarte largă de produse industriale. Se găsesc rășini transparente sau colorate, mono sau bicomponente, lichide sau solide. Acestea pot fi foarte diferite unele de altele, dar au ca și parte comună niște grupări reactive numite grupe epoxi care reacționează între ele sau cu alte tipuri de grupări reactive. În funcție de numărul acestora și de grupările cu care pot reacționa (întăritorul folosit) proprietățile materialului rezultat pot fi foarte diferite.

De la legările grupărilor reactive cu alte grupări vin proprietățile speciale ale rășinilor, iar de la posibilitatea legării cu diverse grupări apare diversitatea lor. Trebuie reținut faptul că rășina epoxidică nelegată/neîntărită are proprietăți foarte slabe.

Utilizările rășinilor epoxidice

În urma reacțiilor chimice pe care tipurile de rășini le au cu întăritorii, rezultă produse cu proprietăți adezive foarte bune, sau cu rezistențe chimice sau la temperaturi mari foarte bune, izolatori electrici deosebiți sau materiale cu proprietăți mecanice deosebite. De asemenea, rășinile epoxidice sunt și cele care, împreună cu lemnul, formează blaturi de mese unice ca și aspect și formă, dar și multe alte obiecte frumoase de mobilier.

Domeniile în care sunt folosite rășinile epoxidice sunt multiple:

  • acoperirea metalelor;
  • electronică și electrotehnică;
  • fabricarea vopselelor și a adezivilor;
  • obținerea unor materiale plastice cu proprietăți speciale;
  • în construcții;
  • în produse de mobilier (de ex. mese cu rășină epoxidică, pardoseli, obiecte de decor etc.);

Adezivii epoxidici sunt foarte rezistenți și sunt folosiți în foarte multe domenii: construcția avioanelor, automobilelor, bicicletelor etc. Pot lipi lemn, metal, sticlă, piatră și unele tipuri de plastic.

Cele mai spectaculoase utilizări ale rășinilor epoxidice sunt la obținerea mobilierului, cum ar fi mesele cu rășini epoxidice, acestea fiind concepute în combinație cu lemn și/sau alte material fiabile.

De curând, Doxar a început să introducă în portofoliul său și astfel de produse pe bază de rășină epoxidică. Acestea pot fi realizate după preferințele tale, echipa Doxar oferind sfaturi și sprijin clienților săi pentru a opta spre produse cât mai frumoase și originale.